WEETJES

Knolselderij de vitamineralenbom!

Knolselderij is een goede vervanger voor aardappelen. De knol is ook voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappel en heeft diverse medicinale inhoudsstoffen.

Knolselderij bevat veel Choline. Deze stof kan een ontgiftende werking voor koffie- en theedrinkers hebben en kan cholesterolverlagend zijn. Tevens is deze stof van belang voor het functioneren van de hersenen en het geheugen.

Knolselderij bevat veel magnesium, calcium en kalium.
Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed. Calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken. Kalium kan een positieve invloed op de bloeddruk hebben.

Knolselderij bevat veel vitamine K. Vitamine K bevordert de osteotropische activiteit in de botten. Het heeft ook een medicinale werking bij de ziekte van Alzheimer.

Omdat Knolselderij veel vezels bevat, zorgt dit er voor dat cholesterol zich niet aan de wanden van bloedvaten hecht. Dit beperkt dus de kans op hart- en vaatziekten.

Knolselderij is tevens vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden ook makkelijker worden uitgeplast door het eten van knolselderij

Sinds jaar en dag staat knolselderij bekend als aphrodisium oftewel potentieverhogend middel.

Knolselderij bevat veel vitamines en mineralen, waaronder B11 ook bekend als foliumzuur.

Knolselderij bevat veel soorten vitamines en mineralen. Daarom wordt het ook wel de vitamineralenbom genoemd. Hieronder ziet u de hoeveelheid ADH (= Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van knolselderij
K (34% ADH), vitamine C en B6 (13% ADH) B5 (6%ADH) B1 en B6 (4% ADH) -
Fosfor (16% ADH) IJzer (9% ADH) Koper (8% ADH) Mangaan (7% ADH) Natrium (6.5%) Kalium (6.5%) Magnesium (5%) Calcium (4%) en Zink (3%)

bron: o.a. mens-en-gezondheid.infonu.nlKnolselderij is het beste rauw, in de wok of in soepen of sauzen toe te passen.
Zo blijven de meeste vitamine bewaard.

DE KNOLSELDERIJTEELT

Knolselderij wordt in de maanden maart tot en met mei geplant. De eerste knolselderij wordt afgedekt met doek, omdat de planten te beschermen tegen de vorst. Vanaf juli wordt er knolselderij op afroep gerooid en de totale oogst moet binnen zijn voor de vorst, meestal is dit eind december, maar zoals in 2010 en 2016 was dit al eind november.
Vanaf oktober beginnen we met het opslaan van het product. We verspreiden deze oogstwerkzaamheden over een zo lang mogelijke periode, tot de vorstperiode begint.

Vanwege de goede kwaliteit kunnen we het laatst gerooide product bewaren tot de opvolgende oogst, het jaar daarop. Hierdoor zijn we in staat om jaarrond knolselderij te leveren.