SNERT EVENT 2017 bij VAALBURG

NK SNERTKOKEN MET AANDACHT VOOR DE KNOLSELDERIJ.Op zaterdag 28 januari 2017 vond bij het knolselderijbedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg voor de zesde maal het NK Snertkoken plaats, tijdens het door hun georganiseerde SnertEvent. Vele bezoekers kwamen op dit evenement af, waardoor door de vele geparkeerde auto’s goed zichtbaar was dat er iets te doen was aan de anders zo rustige Zuidervaart in Zuidschermer. Op het evenement met als doel heel Nederland aan de knolselderij te krijgen, was ook een leuke streekmarkt aanwezig met een goed afspiegeling van alle streekproducten uit het gebied boven Amsterdam. Van natuurlijk knolselderij tot rundvlees en van spruiten op stam tot honing en jam van de producenten zelf. Zelfs het brood (met oa knolselderij) werd ter plekke vers gebakken.


Om10 uur werd het startsein gegeven door wethouder Nagengast van gemeente Alkmaar. Daarna konden de deelnemers hun groente bij de stand halen van de Schermer Schatten, zijnde de producenten en producten uit de voortuin van Alkmaar.


Om het Nederlands kampioenschap snert-koken werd door 14 gepassioneerde koks gestreden en de jury, met Wim Kaspers, Martin van Bourgonje, Ronald Giphart, Mascha Lammes, Fons Hesseling en Rinus Kalverboer, had de zware taak om uit al deze heerlijk snert, DE lekkerste uit te kiezen.


Ondertussen werd het publiek verwend met lekkere gerechten met knolselderij. Er was knolselderijcake, knolselderijsalade, knolselderijsoep, knolselderij-ijs en ook pasta van knolselderij om te proeven. Knolselderij als pastavervanger gebruiken is uitermate geschikt voor mensen met glutenallergie, maar ook is knolselderij qua koolhydraten een goede vervanger voor aardappelen in stamppotten.


Vele mensen gingen in gesprek met de telers en producenten van deze producten, die voor deze dag hun werkzaamheden op hun eigen bedrijf even lieten voor wat het was. Puur om de liefde voor hun producten te delen met de bezoekers.


Het NK Snertkoken werd dit jaar weer gewonnen door Ineke Luybé. Zij heeft het gepresteerd om twee keer achter elkaar de jury te overtuigen, dat zij de lekkerste snert kan koken. Deze keer natuurlijk met een ander recept. Zij heeft hiervoor bewust gekozen om zoveel mogelijk producten uit het gebied te gebruiken, zoals de groente, het vlees (runder-klapstuk) en zelfs de melk die erbij geserveerd werd. De tweede plaats was voor Mart Bleeker uit Heerhugowaard de Noord en de derde plaats voor Gerard Schokker uit de Rijp. “Wie maakt de lekkerste knolselderijsalade?”, was een extra uitdaging die de kokers als opdracht mee hadden gekregen. Deze prestatie werd door kok Paul Zwart uit Alkmaar gewonnen


Het was een smakelijke, gezellige en leerzame dag voor velen. Volgend jaar wordt het SnertEvent wederom gehouden op de laatste zaterdag van januari, zijnde 27 januari 2018, waar iedereen van harte welkom is.---------------------


 S N E R T  E V E N T  2016                                            Ineke Luybé winnaar 2016

Alle kisten knolselderij en aardappelen gingen aan de kant in de schuur bij akkerbouwbedrijf Vaalburg te Zuidschermer,

want 30 januari 2016 werd er weer een Snert Event georganiseerd

INEKE LUYBÉ MAAKT DE LEKKERSTE SNERT VAN NEDERLAND!

---------------------------------------------------------------------------------------------

SNERTEVENT EN STREEKPRODUCTENMARKT BIJ BOER TED IN DE SCHERMER 

Pruttelende pannen met snert; erwten, uien, aardappel, prei, wortelen en natuurlijk knolselderij én wellicht één of meer geheime ingrediënten????

Op zaterdag 30 januari 2016 vond vanaf 10 uur het Nederlands kampioenschap snert-koken plaats. 15 Deelnemers gingen de uitdaging aan om de mooie Snertbokaal 2016 in ontvangst te mogen nemen. Ook winnaar van vorig jaar Hans Thijs uit Bovenkarpsel wass aanwezig om zijn titel te verdedigen. Onder leiding van Willem Kaspers, heeft de jury bestaande uit Constant Fonk, Fons Hesseling en Joke Boon de zware taak op zich genomen om de lekkerste snert te vinden. 

Op het SnertEvent in de schuur van Boer Ted en Nicoline Vaalburg uit Zuidschermer kon u komen ruiken, proeven en beleven van snert maar ook van andere mooie producten uit Noord-Holland. Lekkere gerechten met natuurlijk knolselderij, maar ook heerlijke recepten met spruiten, kool, aardappel, ui, allemaal ingrediënten die in de voortuin van Alkmaar groeien en deze tijd beschikbaar zijn. 

Het was een dag vol gezelligheid en tevens leerzaam voor jong en oud.  Er was een boerenstreekmarkt met meer dan 20 leuke kraampjes, waar men met de boeren en telers in gesprek kon gaan en lokale producten kon kopen. En er was ook een gezellige horecahoek met leuke muziek van de Vinylo's

Ook was er deze dag te  bekijken hoe knolselderij gewassen en verpakt wordt en er stonden er diverse machine’s om te bekijken. 

Volgend jaar bent u weer van harte welkom op de laatste zaterdag van januari. in 2017 is dat 28 januari van 10 tot 17 uur.  

-----------------------------------------------------------------------

Adres: Zuidervaart 131 - 1847 LK  Zuidschermer   (INGANG VIA BOEKELERWEG)

Snert Event ? Wat houdt het in?:

NK Snertkookwedstrijd voor kookliefhebbers met verse ingredienten.

Streekproductenmarkt met een verscheidenheid van producten

Open dag van het bedrijf; de wasserij en verwerking van de knolselderij draait.

Proeverij: bij de standhouders is voldoende snert en ander lekkers te proeven van producten uit het gebied

10.00 uur: start snertkookwedstrijd, streekproductenmarkt, open dag, proeverijen.

14.00 - 15.00 uur jurering door vakkundige jury o.l.v. Willem Kaspers

15.00 - 16.00 uur prijsuitreiking

17.00 uur einde streekmarkt en Snert Event.

Een gezellige dag voor jong en oud, met koffiecorner

De hele dag is er snert en zijn er ook andere soepen en lekkernijen te proeven.

VOOR MEER INFO BEL 06 10582246


Winnaars voorgaande Snert Events:

2012 Bob Leek

2013 Claudia Karels

2014 Karlijn Kraan

2015 Hans Thijs

2016 Ineke Luybé