WAT GEBEURT ER OP ONS BEDRIJF

4-12-2019

Het memorabele moment van het jaar is weer aangebroken. Alle knolselderij is geoogst. Door de vele regenval is de oogst niet zonder problemen geweest. In de maand oktober is er zelfs geen dag zonder regenval geweest. Hierdoo is het helaas niet gelukt om alle aardappelen de grond uit te krijgen. Ook bij andere telers staan nog steeds aardappelen op het veld en de kans dat dat er nog uitgehaald kan worden is nihil. Om te huilen.

Gelukkig is het dus wel gelukt bij de knolselderij. We hebben mooi product, al geleverd, en in de cel liggen om te kunnen leveren in de maanden tot augustus, want knolselderij is een bewaarproduct net zoals kool, uien en aardappelen.
22-05-2019

Het is dit jaar een fris en droog voorjaar. De aardappelen en knolselderijplantjes zitten in de grond. Vandaag is het laatste perceel volgeplant. Na het planten krijgen alle knolselderijplantjes een regenbui van ons, zodat ze beter aansluiting krijgen met de grond en makkelijker verder groeien. We hebben weer gangbare en biologische knolselderij. De biologische knolselderij wordt geteeld op percelen die omgeschakeld zijn. Het is ook voor ons erg leuk om te zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn bij gangbaar en biologisch telen. Veel onkruid wordt mechanische geschoffeld. Hiervoor hebben we een cameragestuurde schoffelmachine die ook IN de rij schoffelt.

Op Facebook "BOER TED" zijn diverse filmpjes te zien van planten, schoffelen etc.


23-02-2019

De voorjaarskriebels gieren door onze lijven. Met het mooie weer in februari krijg je weer zin het land in te gaan. De eerste knolselderijplantjes groeien nu in de kas, zodat ze in de tweede helft van maart de grond in kunnen. Nu nog eerst even de grond bemesten en gips strooien, dan kunnen we in maart aan de slag.

De pootaardappelen staan ook deels buiten de cel. Deze aardappelen stoppen we vanaf april in de grond voor de nieuwe teelt.

DE WINNAAR VAN SNERTEVENT 2019 IS GEWORDEN

JAN VAN WILLIGEN, JAN, GEFELICITEERD.

ZATERDAG 26 JANUARI 2019  - SNERT EVENT VAN 10 - 16 UUR.

Snert Event ? Wat houdt het in?

NK Snertkookwedstrijd voor kookliefhebbers met verse ingredienten.

Streekproductenmarkt met een verscheidenheid van producten

Open dag van het bedrijf; de wasserij en verwerking van de knolselderij draait.

Proeverij: bij de standhouders is voldoende snert en ander lekkers te proeven van producten uit het gebied

10.00 uur: start snertkookwedstrijd, streekproductenmarkt, open dag.

13.00 - 14.00 uur jurering door vakkundige jury

14.30 uur prijsuitreiking

16.00 uur einde streekmarkt en Snert Event.

Een gezellige dag voor jong en oud, met koffiecorner

De hele dag is er snert en zijn er ook andere soepen en lekkernijen te proeven.

Opgeven is nog mogelijk, voor meer info neem contact op met

Nicoline +31 610582246
Email: info@boerted.nl5 november 2018

De eerste knolselderij is al in augustus geoogst. Tot nu toe hebben we alles wat geoogst is direct geleverd. Vanaf vandaag gaan we ook op voorraad zetten, zodat we de rest van het winterseizoen tot aan de nieuwe oogst voldoende knolselderij kunnen leveren.

20 september 2018

De aardappelen en pompoenen worden geoogst. De aardappelen worden geoogst met een machine maar de pompoenen worden nog stuk voor stuk met de hand geoogst. Gelukkig is het een mooie septembermaand en komen de producten allemaal goed binnen.


april 2018 - heden

Linksboven kunt u de nieuwe aanbouw van onze schuur zien. We kunnen hierdoor weer al onze geteeld knolselderij opslaan onder ons eigen dak.


27 juli 2018

Wat is het warm in Nederland. Het heeft al 7 weken niet geregend. Dag en nacht zijn we aan het beregenen om er voor te zorgen dat de knolselderij goed door blijft groeien.


15 mei 2018

De helft van de knolselderij is geplant dit jaar. De percelen zijn na het planten beregend zodat ze een goede start krijgen. De biologische knolselderij wordt bij de eerste zichtbare onkruiden geschoffeld met onze cameraschoffelmachine. Deze ziet het knolselderijplantje en schoffelrt al het vuil er omheen weg.

Ondertussen zijn ook alle aardappelen gepoot (geplant) Dit jaar hebben we circa 65 hectare pootaardappelen, waarvan een deel biologisch.


4 april 2018

De eerste knolselderij is geplant dit jaar. Het is vroeg maar zo kunnen we weer nieuwe knolselderij leveren vanaf augustus. Tot die tijd leveren we nog uit de bewaring. Knolselderij is echt een bewaarproduct, net zoals aardappelen, uien en kool. We bewaren het nu ongewassen in kisten en als we mogen leveren, gaan we het pas wassen.

De knolselderij is geplant met onze eigen gebouwde plantmachine. Hij rijdt op GPS, dus zonder chauffeur wordt de knolselderij in kaarsrechte lijnen geplant.

Op de Facebookpagina van BOER TED kun je wat filmpjes terugkijken.

27 JANUARI 2018 ... SNERTEVENT....IEDEREEN IS WELKOM

NK SNERTKOKEN MET AANDACHT VOOR DE KNOLSELDERIJ.

Op zaterdag 27 januari 2018 vond bij het knolselderijbedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg voor de zevende maal het NK Snertkoken plaats, tijdens het door hun georganiseerde SnertEvent. Op het evenement met als doel heel Nederland aan de knolselderij te krijgen, was er ook een streekmarkt aanwezig met een goede afspiegeling van alle streekproducten uit het gebied boven Amsterdam. Van natuurlijk knolselderij tot rund- en varkensvlees en van spruiten op stam, uien en aardappelen tot honing en jam van de producenten zelf. Zelfs het brood (met oa knolselderij) wordt ter plekke vers gebakken.

Om 10 uur werd het startsein gegeven door burgemeester Bruinooge van gemeente Alkmaar. Daarna konden de deelnemers hun groente bij de stand halen van de Schermer Schatten, zijnde de producenten en producten uit de voortuin van Alkmaar.

Om het Nederlands kampioenschap snert-koken wordt door 14 gepassioneerde koks gestreden en de jury met Yvette van Boven (van NPO2 Koken met van Boven), Martin van Bourgonje en souschef Marco Helsloot van Merlet, Kees Blokdijk van restaurant Het Genot van Grootschermer en Ernst van der Baan van Restaurant Bij Ernst in de Rijp. Allen dragen een warm hart voor het gezonde Nederlandse streekproduct.

Ondertussen werd het publiek verwend met lekkere gerechten met knolselderij. Er was knolselderijcake, knolselderijsalade, knolselderijsoep, knolselderij-ijs en ook pasta van knolselderij om te proeven. Knolselderij als pastavervanger gebruiken is uitermate geschikt voor mensen met glutenallergie, maar ook is knolselderij qua koolhydraten een goede vervanger voor aardappelen in stamppotten.

Als bezoeker kon je in gesprek gaan met de telers en producenten van deze producten, die voor deze dag hun werkzaamheden op hun eigen bedrijf even lieten voor wat het was. Puur om de liefde voor hun producten te delen met de bezoekers.

De winnaar van het Snert Event en dus de koker van de allerlekkerste snert van Nederland was deze keer Mart Bleeker. Mart, vorig jaar tweede, was toen al een geduchte concurrent van Ineke Luybe. Hij is eigenaar van cafe restaurant Bleeker in Heerhugowaard de Noord. Op deze locatie kunt u de winnende snert de hele winter door proeven.

Deze keer werd hij bijgestaan door Jurgen die veel bezoekers heeft voorzien van alvast een voorproefje van de heerlijke snert. Drie volle pannen gingen tot de bodem leeg.

Mart heeft de Snertbokaal 2018 gewonnen en een prachtige mand vol met streekproducten.

De tweede plaats werd behaald door Tom en Judith Cyrus van Oma Kate. Francijna van Diepen werd een goeie derde (Francijna cooking mama)

Tom en Judith hadden ook de prijs in de wacht gesleept voor allerlekkerste bijgerecht met knolselderij.

13 JANUARI: GELUKKIG... ALLE KNOLSELDERIJ IS GEOOGST.

Wat is het nat geweest de afgelopen periode. We willen altijd graag alle knolselderij op tijd in de schuur hebben, maar het bleef regenen maar regenen. Tijdens de opnames voor Binnenstebuiten half december was het onmogelijk om iets van het rooien van de knolselderij te laten zien. Als we de schop in de grond zetten, stroomde het water al naar het gegraven gat. Onmogelijk. Wel hebben we leuke opname kunnen maken.

Op zaterdag 13 januari hebben we toch alles binnen gekregen. Het ging niet vanzelf (het duurde 2x zo lang dan normaal) maar het is van het land.

2 DECEMBER 2017

In de afgelopen maanden is ook bijna alle knolselderij geoogst. Dit jaar hadden we een prachtig groeiseizoen. De knolselderij groeide goed en het zag er prachtig uit op het land. We zijn begin oktober al gaan oogsten voor de bewaring omdat het product anders te groot werd. Dat is bijna een maand eerder dan normaal.

In de maand november zijn we naast de oogst ook veel aan het leveren. Vele vrachten met pootaardappelen en knolselderij hebben ons bedrijf verlaten. Veel knolselderij De producten gaan ook de hele wereld over.

September is de maand geweest dat alle pompoenen van het land af moesten. Het was dit jaar een uitdaging. Vorig jaar hadden we een prachtige septembermaand, maar dit jaar viel er alleen maar regen. Toch is het gelukt om op de droge dagen de oogst binnen te krijgen.

27 SEPTEMBER 2017: LANDBOUWDAG ALKMAAR
Op deze dag waren weer aanwezig op de streekproductenmarkt tijdens de Landbouwdag op het Hofplein. Van 9.00 uur tot 14.00 kon u lekker komen proeven van de mooie producten uit de voortuin van Alkmaar.

De Schermer Schatten stand had de volgende producten te koop.  

KNOLSELDERIJ-POMPOENEN-SPRUITEN-KOOL-UIEN-AARDAPPELEN


14 SEPTEMBER 2017

De aardappelen zijn grotendeels geoogst. In de maanden juni, juli en half augustus was het mooi weer en is alles goed gegroeid. We zijn eind juli gestart met de oogst van de aardappelen. De laatste weken hebben we te maken met veel regenbuien waardoor het nog even spannend is hoe we de pompoenen en laatste aardappelen van het land krijgen.

De knolselderij staat er mooi bij. De eerste knolselderij hebben wij 28 juli geoogst en ook is ondertussen de biologische knolselderij weer beschikbaar. Deze knolselderij wordt direct vanaf het land gewassen en geleverd. Vanaf eind oktober zullen we ook gaan oogsten voor de bewaring, zodat we vanuit de bewaring de rest van het jaar (tm juli 2018) onze klanten van knolselderij kunnen voorzien.

15 JUNI 2017

De laatste knolselderij is 24 mei geplant. Dat is vroeg, maar dat komt door het droge weer. De vroege knolselderij welke afgedekt was en beschermd tegen vorst en insecten is weer van zijn doek bevrijd.

De temperaturen eind mei werden rond de 30 graden en ook nu is het weer erg warm. Dit, samen met af en toe een regenbui, zorgt voor goede groei van de producten. 22 Mei zijn de pompoenen gezaaid en ook de aardappelen en uien schieten de lucht in.

Het perceel pioenrozen is 1 en 2 juni geoogst. Een grote club met snijders kregen het voor elkaar om in 2 dagen het hele perceel leeg te snijden. De pioenrozen gaan deze keer naar collegateler John van Langen, die expert is in pioenen.

De pootaardappelen die op het land staan worden gecontroleerd op kwaliteit. 5 Medewerkers controleren het gewas op bacterie of virus. Als ze dit vinden, moet deze plant verwijderd worden en in zakken worden gedaan, zodat deze niet andere planten kan besmetten. Het is zeer belangrijk dat een gewas gezond is, omdat de aardappelen die uiteindelijk geoogst worden, weer in de grond geplant worden. Alle pootaardappelen bij telers in Nederland worden tijdens het groeiseizoen gecontroleerd. Als de kwaliteit niet goed genoeg is, mag je het alleen verkopen als consumptieaardappel.
Altijd spannend omdat je met de grillen van de natuur te maken hebt.

13 JUNI 2017

WE ZIJN GENOMINEERD VOOR DE VICTORIEPRIJS ALKMAAR

We zijn supertrots dat we genomineerd zijn voor de titel van ondernemer van het jaar 2017 van Alkmaar. Niet alleen een opsteker voor ons als bedrijf, maar ook voor de agrarische sector en het buitengebied van Alkmaar

Zo staat de Schermer ook weer op de kaart.

22 MEI 2017

We zijn druk bezig met al het voorjaarswerk. De aardappelen zitten er allemaal in, de ruggen zijn gefreesd, dus dat kan gaan groeien. Je ziet nu overal de aardappelplanten uit de ruggen komen.

Ook de knolselderij is bijna allemaal geplant. Het is dit jaar een droog voorjaar, dus we hebben veel werkbare dagen en worden dus niet gestopt door de regen. Het is nu eigenlijk zelfs te droog. De eerste geplante plantjes hebben er last van gehad en er zijn soms hele regels verdroogd, ondanks dat we het hebben beregend. Ze zeggen weleens dat een boer altijd wel wat te klagen heeft, maar daar lijkt het wel een beetje op; de ene keer te nat, de andere keer te droog.

Deze week hebben we ook de pompoenen gezaaid. Deze telen we alleen op een biologische manier. De meeste pompoenen die je in het najaar in de winkel ziet zijn van biologische oorsprong.

Verder hebben we dit jaar nog biologische uien, wat biologische knoflook en rogge, spelt en graszaad staan. Dit graszaad wordt gebruikt om grasland in te zaaien, dus niet voor voer voor de koeien.

We hopen in juli weer de eerste knolselderij te kunnen oogsten. Op het moment leveren we nog knolselderij van de oogst van vorig jaar. Knolselderij is namelijk een bewaarproduct, dus lang houdbaar (net zoals uien, kool en aardappelen) We leveren deze knolselderij af totdat we weer nieuwe oogst kunnen leveren, zo kunnen we onze klanten voorzien van jaarrond vers gewassen knolselderij.

18 FEBRUARI 2017

Voorbereidingen worden getroffen voor het aankomend teeltseizoen. Waar gaan we wat telen? Het is ieder jaar weer een puzzel om dit te organiseren. Land bijhuren? Zaad bestellen? Plantjes en pootgoed regelen... Kwaliteit grond verbeteren? Ploegen? Gips strooien of bemesten? Allemaal activiteiten die geregeld moeten zijn, voordat het seizoen weer begint.

Ondertussen worden de aardappelen en de knolselderij van de oogst van vorig jaar volop geleverd. De aardappelen zijn bijna allemaal geleverd, maar de drukte in de knolselderij heeft meestal zijn piek tussen maart en mei.


28 JANUARI 2017

SNERTEVENT MET AANDACHT VOOR DE KNOLSELDERIJ

Op zaterdag 28 januari 2017 organiseerde wij op ons knolselderijteeltbedrijf voor de zesde maal het NK Snertkoken, tijdens het door hun georganiseerde SnertEvent. Vele bezoekers kwamen op dit evenement af, waardoor door de vele geparkeerde auto’s goed zichtbaar was dat er iets te doen was aan de anders zo rustige Zuidervaart in Zuidschermer. Op het evenement met als doel heel Nederland aan de knolselderij te krijgen, was ook een leuke streekmarkt aanwezig met een goed afspiegeling van alle streekproducten uit het gebied boven Amsterdam.

De bezoekers werden verwend met lekkere gerechten met knolselderij. Er was knolselderijcake, knolselderijsalade, knolselderijsoep, knolselderij-ijs en ook pasta van knolselderij om te proeven. Knolselderij als pastavervanger gebruiken is uitermate geschikt voor mensen met glutenallergie, maar ook is knolselderij qua koolhydraten een goede vervanger voor aardappelen in stamppotten. Zelfs brood met knolselderij dat ter plekke vers werd gebakken.

Het NK Snertkoken werd dit jaar weer gewonnen door Ineke Luybé. Zij heeft het gepresteerd om twee keer achter elkaar de jury te overtuigen, dat zij de lekkerste snert kan koken. Deze keer natuurlijk met een ander recept. Zij heeft hiervoor bewust gekozen om zoveel mogelijk producten uit het gebied te gebruiken, zoals de groente, het vlees (runder-klapstuk) en zelfs de melk die erbij geserveerd werd. De tweede plaats was voor Mart Bleeker uit Heerhugowaard de Noord en de derde plaats voor Gerard Schokker uit de Rijp. “Wie maakt de lekkerste knolselderijsalade?”, was een extra uitdaging die de kokers als opdracht mee hadden gekregen. Deze prestatie werd door kok Paul Zwart uit Alkmaar gewonnenVRIJDAG 20 JANUARI 2017
De voorbereidingen voor het Snert Event zijn bijna afgerond. We kijken weer uit naar deze leuke en gezellige dag op 28 januari met NK Snertkoken en streekproductenmarkt en vele dingen om te proeven. Lekkers met knolselderij, vele soorten soepen. Helaas kan er niet zoveel geproefd worden van de wedstrijddeelnemers, aangezien hun pan niet groot genoeg is voor de vele bezoekers van ons evenement. We zorgen er daarom voor dat er op diverse plekken voldoende snert te proeven is.

We hebben weer een leuke groep snertkokers. De winnaars van vorig jaar en het jaar daarvoor Ineke Luybé en Hans Thijs doen ook weer mee om hun titel te prolongeren. De snertjury bestaat dit jaar uit Willem Kaspers, Fons Hesseling, Martin van Bourgonje, Ronald Giphart en Mascha Lammes en scheidend horecaondernemer Rinus Kalverboer.


30 DECEMBER 2016

We hebben mooie weersomstandigheden gehad om onze aardappelen in september te kunnen oogsten. Het was alweer lang geleden dat dat zo relaxed ging. We hebben de afgelopen jaren vaak overlast gehad van veel regenval, waardoor de aardappelen onder moeilijke omstandigheden werden geoogst. De regen kwam dit jaar wat later. In oktober zijn we begonnen met de oogst van de knolselderij om op voorraad te zetten. Vanaf augustus oogsten we alleen o.b.v. de vraag in de markt, maar omdat alles er voor de vorst uit moet, beginnen we in oktober altijd met opslaan. Helaas kwam toen wel de regen en werden we met deze werkzaamheden geremd. Want als je onder natte omstandigheden gaat oogsten, rijdt je diepe sporen in je land, waardoor je je structuur en daarmee bodemleven en zuurstof in de grond verpest. Toen kwam echter al snel het bericht dat het zou gaan vriezen. Met man en macht zijn we toen gaan oogsten en hebben bijna alles er voor de ergste vorst uit kunnen halen. Helaas is toch 10 hectare verloren gegaan door vorstschade. Je krijgt dan een verkleuring in je knol. Dit doet veel pijn. Alle inzet die hiervoor gedaan is en alle kosten die gemaakt zijn, zijn allemaal voor niets geweest en ben je dan kwijt. Dan kun je wel huilen...... en vind je het mooie vak, wat boer zijn is, minder mooi.

We hopen dat de prijzen wat zullen stijgen om het verlies te kunnen dragen.


VRIJDAG 26 AUGUSTUS 2016

Op 4 juni hadden we de laatste knolselderij geplant. Er is in juni enorm veel regen gevallen in Limburg en Noord-Brabant Oost. Er was echt sprake van een extreme situatie van regenval en hagelbuien met hagel zo groot als tennisballen, die wij in Noord-Holland gelukkig niet hebben gehad. De weersomstandigheden waren de afgelopen maanden goed. Niet extreem warm met af en toe een regenbuitje waardoor alles goed groeide. De knolselderij van vorige oogst liep door tot de nieuwe oogst van dit jaar. Begin augustus zijn we begonnen met het rooien van de nieuwe oogst. Door de koude in april hadden we wel veel schieters in de vroegste percelen. We oogsten dus nu al en de laatste worden geoogst in december.

De eerste aardappelen zijn in de eerste week van augustus geoogst. De aardappelen die wij telen zijn pootaardappelen. Dat zijn de aardappelen die je in de grond stopt om nieuwe aardappelen te telen. Deze aardappelen moeten van zeer goede kwaliteit zijn omdat ze weer vermeerderd worden. Daarom moeten wij als teler er voor zorgen dat er geen zieke planten in het perceel komen of blijven staan. We rijden daarom met karren door het land en bekijken de planten op afwijkingen. De afwijkende plant wordt er dan uitgetrokken en meegenomen op de kar.

Dit jaar hebben we twee nieuwe teelten in de bio: uien en pompoenen.  


10 MEI 2016

We hebben dit jaar weer te maken met een koud voorjaar. De maand april was een van de allerkoudste sinds tijden. Af en toe daalde de temperatuur zelfs even onder het vriespunt. Ondanks de koude, hebben we wel de eerst knolselderij weer geplant in maart. We dekken het dan af met doek tegen de vorst en meteen ook tegen insecten.

De vele regen en het warme winterweer hebben er voor gezorgd dat de ondergrond waarin we moeten planten nog erg nat is. De bovenste laag van 10 cm is goed, maar daar onder plakt de klei nog aan elkaar.

We zijn daardoor nog niet erg ver gekomen met het aardappelen poten. Normaalgesproken zijn we rond deze tijd al klaar, maar nu zijn we nog niet eens op de helft. Op het moment is het juist weer erg warm in Nederland. De warmste temperatuur van Europa werd afgelopen weekend in IJmuiden gemeten.


Dit jaar hebben we het meeste land klaar laten leggen door een overtopfrees. Deze frees van Rob Valk freest de bovenste laag fijn en legt het grove materiaal onder. De plantjes en aardappelen hebben daar veel profijt van gehad en groeide daardoor makkelijker.


30 JANUARI 2016

Alle kisten knolselderij en aardappelen aan de kant, want op deze dag werd voor de vijfde keer het SnertEvent in de schuur gehouden. 15 snertkokers, 25 standjes met streekproductenen en muziek van de Vinylo's zorgden voor een fantiastische sfeer in de schuur in Zuidschermer.

Ineke Luybé ging er deze keer met de snertbokaal vandoor. Zij had een authentieke snert gemaakt en deze gepresenteerd met een glas melk om de smaak te neutraliseren.


2 JANUARI 2016

Ook alle knolselderij is geoogst. Ook voor de knolselderij is dat extreem laat. We hebben door het zachte weer en daarnaast de vele regenval, de juiste momenten om te oogsten proberen te pakken. Er was geen stress door verwachte vorst en het is voor ons zeer belangrijk om zo weinig mogelijk sporen in je land te maken bij de oogst.

13 OKTOBER 2015

Het memorabele moment van het jaar is weer daar...... de aardappelen zijn allemaal geoogst. Het komt niet vaak voor dat we zo laat zijn, maar door de hevige regenbuien in september konden we niet anders dan afwachten, afwachten en afwachten. Het is dan best spannend en onzeker of je de oogst binnen zal krijgen. Gelukkig dachten de weergoden met ons mee en hadden we de laatste paar weken redelijk weer. Enkele miezerige dagen uitgesloten. We kregen daardoor de tijd om de oogst binnen te halen. Sommige percelen met de Amac, welke 4 rijen tegelijk rooit en voor sommige percelen hebben we de (met de tractor) getrokken Grimme gepakt. Deze oogst maar 2 rijen, maar op deze machine heb je de mogelijkheid om op de machine aan een band alle rotte aardappelen er meteen uit te gooien. Door de nattigheid kwam dat ook op nogal wat percelen voor. Vier man achterop de machine en op het bedrijf nog 3 man aan de band en dan hopen dat het product zich goed houdt in de bewaring. Wat zijn we blij dat het allemaal binnen ligt.

Nu wordt alles gedroogd. Het wordt weggezet in grote houten kisten (kuubskisten) 6 hoog op rij, met ventilatorkasten er voorgezet om extra lucht door het product te zuigen.


30 SEPTEMBER 2015

Landbouwdag in Alkmaar

Op deze dag hebben we ons steentje bijgedragen om ons gebied "de Schermer", de agrarische sector en onze mooie producten uit de voortuin van Alkmaar te promoten. Samen met Conny Visser, Linda van der Burg en Margo van der Vliet stond Nicoline op de streekproductenmarkt met producten, zoals knolselderij, spruiten, broccoli, uien, pompoen en aardappelen

8 SEPTEMBER 2015

Heel graag zouden we nu volop aan het aardappelen rooien zijn, maar de regenval in de afgelopen 2 weken gooit roet in het eten. In plaats van rooien worden er nu geultjes gespit in het land om het water er van af te houden.

De knolselderij kan gelukkig wel geoogst worden. De eerste knolselderij van het seizoen wordt namelijk op zandland geteeld en daar kun je (bijna) altijd op rijden. Vanaf de tweede week van augustus leveren we de nieuwe oogst en er is goede vraag naar ons mooie product.

Afgelopen zondag 6 september hebben we onze laatste Leeghwaterdag van dit seizoen gehouden. We hebben weer heel wat mensen ontvangen en het blijft leuk om onze passie voor onze producten te delen.

21 JULI 2015

Even een update wat er allemaal is gebeurd.

We hebben te maken met een koud voorjaar. Alle knolselderijplantjes waren voor het einde van mei geplant. Ideaal weer, weinig regen. Het koude voorjaar zorgt er wel voor dat alles langzamer groeit. Normaalgesproken waren we nu al nieuwe knolselderij oogst aan het leveren, maar door de kou heeft het nog niet de gewenste maat. Gelukkig kunnen we leveren uit onze voorraad oogst december. Deze knolselderij is nog van goede kwaliteit en dit zien we als een beloning voor al onze inzet op een gezond en kwalitatief zeer goed product.

In juni hadden we en primeur; zelf pioenen oogsten en afleveren. Op 12 juni waren de pioenrozen na een paar warme dagen op de juiste kwaliteit en deze moesten dan ook direct geoogst worden. Met ons eigen team medewerkers en daarnaast de hulp van de medewerkers van collegateler John van Langen is het gelukt om in twee dagen tijd alles in de koeling te krijgen. Top prestatie.
De weken erna werd er mondjesmaat geleverd. Dit om een goede prijs te behouden.

De vakantieperiode is ook weer ingegaan en dat betekent scholieren over de vloer. Leuk om een team jeugd erbij te hebben. Ze zijn ons aan het helpen met wieden, pioenrozen bossen, kisten repareren. Zo kunnen ze wat verdienen in de vakantie.

Het graszaad wordt vandaag geoogst. Afgelopen vrijdag is het gemaaid en vandaag gaat de combine het dorsen. Het zaad wordt uit de aar gehaald en opgevangen in de combine (de dorsmachine) Het hooi blijft achter op het land en zal worden geperst door een pers voor veevoer.

De afgelopen periode hebben we afscheid genomen van onze medewerker Wouter Klaver. Jammer dat hij ons heeft verlaten, maar zijn hart ligt bij het schilderen en dat is hij gaan doen. Wouter hartelijk bedankt voor al je inzet en we zijn erg blij dat je het plantseizoen hebt afgemaakt.


In juni zijn we ook gestart met selecteren (zie foto). We rijden dan met een selectiekar door het land om alle aardappelplanten te controleren of afwijkingen. Deze (zieke/afwijkende) planten worden er uitgetrokken, zodat er geen aardappelen met problemen geoogst worden. De aardappelen die we telen zijn namelijk pootaardappelen, welke weer uitgangsmateriaal (plantmateriaal) zijn voor een volgende teelt aardappelen.

Ondertussen hebben we versterking gekregen van Albert Bos. Onze nieuwe medewerker. Veel succes toegewenst binnen ons bedrijf. We hopen dat je het naar je zin hebt en gaan voor een leuke samenwerking met elkaar.

30 APRIL 2015

Wat gebeurt er veel deze periode op ons bedrijf. Er wordt nog veel knolselderij van de oogst 2014 geleverd, terwijl de nieuwe knolselderijplantjes geplant worden en de eerste alweer lekker groeien. We hebben een mooi voorjaar met veel werkbare dagen; dat betekent niet zoveel regen, zodat we op de grond kunnen rijden. Het land moet eerst een mooi plantbed krijgen door de grond fijn te eggen. Dit gebeurt met tractor en een kopeg.

Omdat het zo droog is geweest is de beregeningsinstallatie die deze week aangekomen is een goede aanvulling. de plantjes krijgen nu na het planten een lekkere regenbui en slaan daardoor makkelijker aan. Meestal is dat in nachtelijke uren, dat deze nog even verzet moet worden. Gelukkig is dat met deze nieuwe machine wat makkelijker. We kunnen zelfs vanaf onze gsm de machine langzamer of sneller laten draaien.

De aardappelen worden ook deze tijd geplant. De aardappel wordt in kleine ruggen in de grond gestopt met onze pootmachine en na een tijdje zal de rug wat hoger worden gemaakt, zodat er voldoende ruimte is voor de aardappelen om te groeien.

Wilt u ook een kijkje nemen op ons bedrijf: a.s. zondag hebben we weer open dag.

Zondag 3 mei van 11 tot 16 uur bent u van harte welkom tijdens de Leeghwaterdag.

6 APRIL 2015

LEEGHWATERDAGEN OP DE 1E ZONDAG VAN APRIL TM SEPTEMBER: Let op dit jaar is de eerste Leeghwaterdag verzet naar 2e Paasdag 6 april (maandag)

Op deze eerste Leeghwaterdag wordt de officiele opening van het seizoen gehouden bij Restaurant Het Genot van Grootschermer om 12 uur. Hier kunt u alle deelnemers ontmoeten en informatie krijgen over alle activiteiten in de voortuin van Alkmaar. Daarna kunt u van 14 tot 16 uur ons bedrijf bezoeken. We kunnen u laten zien wat we allemaal moeten doen voordat de knolselderij in de winkel ligt. U kunt ook zelf aan de slag: we hebben verse knolselderijplantjes, zodat u zelf knolselderij kunt gaan telen. We dagen u uit.

U bent van harte welkom om ons bedrijf te bezoeken van 11 tot 16 uur op de eerste zondag van de maanden mei t/m september. Voor overige deelnemers van deze open dagen in de voortuin van Alkmaar kunt u kijken op www.leeghwaterdag.nl

16 MAART 2015

De eerste knolselderijplantjes zijn geplant. Deze week zijn we ook gestart met een proef om zelf knolselderijplantjes op te kweken in een kas in de buurt van ons bedrijf.

31 JANUARI 2015

Het was weer geweldig.  Het SnertEvent 2015: de Noord-Hollands snertkookwedstrijd, de streekmarkt en de kookdemo's met heerlijke streekproducten op zaterdag 31 januari 2015

De prijswinnaars waren dit jaar:

1e prijs Hans Thijs vakjury en 1e prijs publieksjury

2e prijs Carolien en Ellen Verbart

3e prijs Michel Rekers

Juryleden: Willem Kaspers, Dennis Blokdijk, Matthijs Vrieze, Willem Himmelreich en Hein Raat.

Iedere vrijwilliger en sponsor, onze hartelijke dank voor de medewerking. Top. Onze speciale dank aan Marco Louter die het publiek de hele dag voorzag van lekkers met knolselderij en spreekstalmeester Jacco Silver.

Iedereen was van harte welkom van 10 tot 17 uur op ons bedrijf aan de Zuidervaart 131 te Zuidschermer.

Vanaf 10 uur werd er gekookt met allemaal verse producten. Er was allerlei lekkers proeven en natuurlijk was er ook snert te koop. Wilt u volgend jaar meedoen met de wedstrijd of zelf snert leren koken, dan kan dat ook. Daar moet u zich dan wel even aanmelden op info@boerted.nl of even bellen naar 06-10582246 (Nicoline).

programma
10-17 uur streekmarkt met allemaal lokale producten o.a. de Schermer Schatten
10-13.30 Noord-Holland snertkookkampioenschap
10-17 uur open dag van knolselderij wasserij en aardappelverwerking
10-17 uur proeverijtjes met knolselderij en andere lekkere producten uit het gebied.
14-16 uur snertkookworkshop.
11 uur - 14 uur - 15 uur: Kookdemo's
Kom proeven en geniet van dit mooie stukje Nederland.
Neem gerust uw vriendin, buurman, collega, opa of oma mee.
U bent allen van harte welkom.

NB: rolstoeltoegankelijk.

9 DECEMBER 2014

TV Noord-Holland hadden een mooi item bij NH Leeft over de voedselbank. Wij hebben ook onze bijdrage daaraan geleverd, wat een mooi filmpje is geworden.
http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/425/212764/dinsdag+09+december+2014+-+14%253A00/12

5 DECEMBER 2014
Net op tijd om nog sinterklaas te vieren! De laatste wagens met knolselderij rijden rond de middag het erf op. De knolselderijoogst is binnen! Wat een fijn gevoel voor iedereen dat het weer goed verlopen is.

26 SEPTEMBER 2014
Na een warm voorjaar en zomer, hebben we in augustus heel wat regen gekregen. Dit is eigenlijk de tijd dat we beginnen met aardappelen rooien. Pas in de maand september konden we volop rooien. 26 september was de dag dat alle pootaardappelen binnen waren.

2 JUNI 2014
Bijeenkomst over de bloemenranden welke we ingezaaid hebben. Deze bloemenranden hebben diverse functies. Voor ons is de belangrijkste om natuurlijke vijanden aan te trekken van bladluizen en werend gewas tegen de wortelvlieg. Water Land en Dijken is de initiatiefnemer en begeleidt het project.
26 MEI 2014
Altijd weer blij als alles erin zit: Alle knolselderij is geplant, de aardappelen geplant en ondertussen ook gefreesd. Het voorjaar is prachtig en daardoor hebben we veel werkbare dagen. Toch is er tussen alle zonnige dagen door ook al weer veel extreme regenval gekomen. Dagje geultjes spitten en maar weer hopen dat het water snel wegloopt. .

VOORJAAR BIJ BOER TED
De winter heeft nauwelijks iets van zich laten voelen. Het kriebelt dus al vroeg om het land op te gaan. In februari is het nog steeds erg zacht weer en zijn we begonnen op ons zandland met de teelt van knolselderij. Deze eerste teelt dekken we af met doek om de warmte vast te houden en tevens is het een afweer voor insecten.
Vanaf april gaan de eerste aardappelen de grond in


BOER TED BIJ KOFFIETIJD 28 JANUARI


Dinsdagochtend 28 januari was Ted bij de opnames van Koffietijd aanwezig. Tijdens de uitzending mocht hij zijn passie delen voor het product knolselderij, wat deze maand "groente van de maand" was.
Heeft u het gemist? Met onderstaande link kunt u het optreden van Ted bekijken.

www.youtube.com/watch

25 JANUARI 2014 GROOT SUCCES:

Wat een geweldige dag was het SnertEvent. Zelfs voor het startsein van de kookwedstrijd waren de deelnemers al niet meer te houden. Vol enthousiasme begonnen ze aan de uitdaging om tot Noord-Hollands beste snertkoker te worden benoemd. De heerlijke geur van erwten vermengd met de knolselderijgeur, welke altijd in ons bedrijf hangt, kwam je tegemoet, als je ons bedrijf binnen stapte. De bezoekers konden een kijkje nemen bij de knolselderijverwerking en daarna een bezoek brengen aan de streekmarkt en snertkookwedstrijd in een lekker verwarmd deel van de schuur.
De jury bestaande uit Wim Kaspers, Dennis Blokdijk, Ab Tamis en Janny van der Heijden (door velen herkend van TV) hadden de zware taak op zich genomen om de snertkokers te bejureren op smaak, authenticiteit, originaliteit en presentatie. Smaak was daarvan natuurlijk de belangrijkste. De winnaar van het SnertEvent is Karlijn Kraan uit Koedijk. Verrassend vond de jury dat zij een zeer smaakvolle snert had gemaakt zonder gebruik te maken van vlees/worst. Syb Klinkhamer onze jongste deelnemer (dat is en blijft hij al drie jaar) heeft de tweede prijs in de wacht gesleept en heeft daarbij Bob Leek, winnaar van het eerste Snertevent in 2012 voorbij gestreefd.
Na de wedstrijd startte een nieuw onderdeel van het SnertEvent, namelijk de snertkookworkshop. 9 Deelnemers leerden onder leiding van José Pluijmers hoe zij snert kunnen koken. Enkele deelnemers kregen zulke lovende reacties dat ze al overwegen om volgend jaar mee te doen met de snertkookwedstrijd.
Naast de workshop en ook tijdens de snertkookwedstrijd waren ook diverse liefhebbers gerechten aan het maken met streekproducten, waaronder ook met knolselderij, zoals knolselderijrisotto, knolselderijsalade, geroerbakte knolselderij, knolselderijkroketjes, erwtensoep met paling en een knolselderijschuim en een knolselderijmayonaise.
De hele dag kon er ingekocht worden bij de boerenstreekmarkt. Een verscheidenheid van producten, van Schermer schatten tot Beemsterlant's varken en van Knollenbollen en Spruitenfluiten tot thee en sappen.
Alle aanwezigen bedankt voor deze leuke dag.
Het recept van de winnende snert vindt u bij de recepten. (apart tabblad)

25 JANUARI 2014 SNERTEVENT
Op de laatste zaterdag van januari houden we voor de derde keer ons SnertEvent.
Vanaf 10 uur starten de deelnemers van het Noord-Hollands kampioenschap snert koken.
Pruttelende pannen met snert; erwten, uien, peen, prei en natuurlijk knolselderij.
Gedurende dag kunt u komen proeven / ruiken en beleven van de snert en de andere lekkere gerechten van producten uit de voortuin van Alkmaar.
De dag is van 10 tot 17 uur. Rond 13 uur zal de jury zijn oordeel geven, maar gedurende de hele dag is er van alles te zien en te beleven, zoals de boeren streekmarkt en ook de wasserij en verwerking van knolselderij en aardappelen kunt u bekijken.

Diverse ondernemers waren aanwezig om hun mooie producten te laten zien.
Het was een gezellige dag met veel lekkers van knolselderij.

Deze dag werd ook de Ovaalburger geintroduceerd. Een ronde smaakvolle vegetarische Ovaalburger met knolselderij. Deze kunt u bestellen via info@boerted.nl of is te koop bij de Troefmarkt in Grootschermer.
Binnenkort op meerdere plekken verkrijgbaar.

17 DECEMBER 2013
Ook de knolselderij is binnen. Door het zachte weer en geen vorstverwachtingen, zat er deze keer geen druk op om alles binnen te krijgen. Toch is het weer prettig als alles binnen is. Nu voor zover mogelijk zoveel mogelijk het land klaarmaken (oa ploegen) om de winter door te komen.


9 OKTOBER 2013
Wat lekker.... alle aardappelen zijn gerooid.
Vandaag, vlak voor de regenbuien die verwacht worden, zijn alle aardappelen eruit gekomen.
Dat geeft weer rust. Mannen bedankt.
De groenbemester op veel percelen slaat aan. Zo kunnen veel percelen groen de winter door.

25 SEPTEMBER LANDBOUWDAG IN ALKMAAR
Ted en Nicoline waren tijdens de landbouwdag in Alkmaar present op de streekproductenmarkt, welke werd gehouden op het hofplein in Alkmaar.
Samen met diverse andere telers promootten zij daar hun Schermer Schatten, zoals spruiten, broccoli, aardappelen, uien en natuurlijk knolselderij en de vegetarische knolselderijburger bij het publiek.

Op de Paardenmarkt in Alkmaar bij de Jumbo en Burgers en Zo werden diverse machines getoond. De grote balen pers, een combine om tarwe te dorsen, de knolselderijrooimachine met knolselderij nog in de bunker, tractoren, kippers etc.

10 SEPTEMBER TWEEDE RONDE SMAAK VAN NEDERLAND
Op dinsdag 10 september werd de tweede ronde van de wedstijd van Syntens "de smaak van Nederland" gehouden. Ted en Nicoline zaten met hun vegetarische groenteburger, de Ovaalburger, in de halve finale en daardoor bij de laatste 10 deelnemers van regio West. Het was een ontzettend interessante dag met ervaringsdeskundigen op allerlei gebied. Helaas is de Ovaalburger niet door. De kanshebbers in de finale zijn N'ice op een stokje, Brandt en Levie worst en Duyvensteijn tomaten. We wensen ze veel success. Syntens bedankt voor de leerzame en leuke ervaringen die we hebben opgedaan.

OPEN DAG OP ZONDAG 1 SEPTEMBER EN ZONDAG 4 AUGUSTUS VAN 10 TOT 16 UUR WAREN TOP.
Volgend jaar bent u weer van harte welkom bij ons en de andere deelnemers op de eerste zondag van de maanden april t/m september.
Check de website: http://www.leeghwaterdag.nl/

20 JULI: Leuk stuk in de Nieuwe Oogst (vakblad van de belangenorganisatie van agrariers)
De Nieuwe Oogst wijdde een stuk aan de Streekproducten. Wij stonden daar ook bij met onze Ovaalburger met een leuke foto.

10 JULI : Veel aandacht voor de Ovaalburger
Het Noord-Hollands Dagblad heeft een stukje geschreven over onze deelname aan Smaak van Nederland.
We ontvangen leuke reacties hierdoor.

4E LEEGHWATERDAG/OPEN DAG 7 JULI 2013
We hebben weer een leuke dag gehad tijdens de 4e leeghwaterdag.
Vele mensen kwamen ons bedrijf bezoeken en daarbij meteen een stukje Ovaalburger proeven.


25 JUNI VOORRONDE 'DE SMAAK VAN NL' IN DEN HAAG
Deze dag deden we mee met de Ovaalburger aan voorrondes van "de smaak van NL"- wedstrijd in Den Haag.


Allemaal lekkere producten; veel vegetarisch, biologisch en duurzaam. Er wonen heel wat bewuste ondernemers in West Nederland en....
...WE ZIJN DOOR... top. Op naar de volgende ronde in september.

10 JUNI: NIEUW NIEUW BOER TED GAAT OP FACEBOOK.
Het gaat gebeuren: Ted gaat met zijn tijd mee en gaat vanaf deze dag op facebook. Er komen leuke foto's en up to date informatie op.
Dus kom allemaal even kijken op facebook en volg Boer Ted. https://www.facebook.com/BoerTed10 JUNI 2013:
BEZOEK GROEP 5 EN 6 VAN BASISSCHOOL DE OVERHAEL UIT DRIEHUIZEN.
Circa 25 kinderen van groep 5 en 6 kwamen op bezoek bij Boer Ted. Hoe teel je knolselderij en hoe teel je aardappelen? Wat voor aardappelen zijn er en hoe gevaarlijk is zo'n grote tractor? Boer Ted legde aan de kinderen uit wat er allemaal gebeurd op het bedrijf en liet de kinderen op de tractor beseffen, dat ze op de fiets niet altijd zichtbaar zijn voor de chauffeur. Tussendoor konden ze proeven van rauwe knolselderij, salade en een stukje Ovaalburger. Op de terugweg nog even langs het perceel met aardappelen en knolselderij gereden om het in het ECHT te laten zien. Ondertussen zag juf Ria twee van haar oud-leerlingen aan het werk tussen de knolselderij. Dat was erg leuk.2 JUNI: HET WAS WEER EEN LEUKE DAG
Afgelopen zondag kwamen weer veel leuke mensen ons bedrijf bezoeken. Allen kregen lekker de Ovaalburger te proeven en gingen enthousiast naar huis met ideeen voor knolselderij, zoals salade of frietjes.

Op zondag 2-6 kunt u ons bedrijf bezoeken op de 3e Leeghwaterdag.
We heten u van harte welkom van 10 tot 16 uur. http://www.leeghwaterdag.nl/ voor extra informatie.


23-5 DE KNOLSELDERIJ ZIT ER IN:
Extra vroeg eruit want er wordt regen verwacht. De laatste hectares knolselderij moeten nog geplant, dus om 5 uur gaat de wekker. Gelukkig blijft het op een paar spetters na de hele dag droog en is het gelukt om het gehele areaal knolselderij te planten, voordat het nog natter wordt en het wel erg laat wordt om nog te planten. Door de kou zijn wel enkele percelen wat twijfelachtig. Het lijkt dat een delen gaan schieten, doordat ze aangetast zijn door de vorst. Vincent en Wouter, we zijn trots op jullie. Ook Jason en Gerard, bedankt voor jullie inzet en extra uurtjes.
Ondertussen gaat er lekker veel knolselderij van de oogst van 2012 weg via de wasserij. Onze medewerkers doen weer hun uiterste best om mooi product af te leveren. De nieuwe inpakmachine draait volle uren.
Het wordt spannend of er genoeg kwalitatief goede knolselderij is om het gat (wat door de vorst in maart is ontstaan) te overbruggen. Door de kou in maart is het niet mogelijk om in Nederland vroege knolselderij te hebben in juli. Dat wordt op z'n vroegst augustus. Gelukkig hebben we wel knolselderij in Portugal geplant, om dit gat op te vullen.

Vandaag (23-5) bij de Landmarkt geweest. De vegetarische Ovaalburgers liggen in het schap. Binnenkort gaan we een dagje promoten.

Donderdag 16-5 DE AARDAPPELEN ZITTEN ER IN: Richard TOP.

14-5 Bijna alle knolselderij en aardappelen zitten in de grond.

27-4 De Ovaalburgers, de vegetarische knolselderijburger van Boer Ted is naast de Troefmarkt nu ook te koop bij de Landmarkt in Amsterdam. De gezonde groente burger met 60% knolselderij heeft een krokante laag en is heerlijk gefrituurd of gebakken met olie in de pan.

11-4 De eerste aardappelen en knolselderij zitten in de grond.
Drie weken later dan gepland, zijn we nu er geen vorst meer wordt verwacht, eindelijk begonnen om volop te planten.

7-4: start Leeghwaterdagen www.leeghwaterdag.nl

Dit jaar doet ons bedrijf ook weer mee met de open dagen. Op de Leeghwaterdagen, de open dagen in de Schermer bent u van harte welkom om ons bedrijf te bezoeken. Op 7 april om 11 uur vond de opening van het seizoen plaats bij het Schermer Wapen van Stompetoren. Daarna gingen de deelnemers open van 13 tot 16 uur. U kon onze OVaalburgers komen proeven en knolselderijplantjes verkrijgen voor eigen teelt.
Wie teelt de grootste knolselderij????? www.leeghwaterdag.nl

30-3 Paasmarkt bij Landmarkt in Amsterdam
Op zaterdag hebben we onze Ovaalburgers op de paasmarkt van Landmarkt kunnen laten proeven aan hun klanten. Deze vegetarische knolselderijburger zal binnenkorterkrijgbaar zijn in het vriesvak van de Landmarkt. Naast de knolselderij van Boer Ted en de bioligische piepers (Agria)

28-3 Bezoek burgemeester Oosterop, Bruinooge en Vletter met afgevaardigden van het fusiebestuur Graft de Rijp - Alkmaar - Schermer
Deze dag kregen we bezoek naar aanleiding van ons verhaal in het NoordHollandsdagblad waar we onze zorgen hadden geuit over de onwetendheid van het toekomstige bestuur van ons nieuwe fusiegemeente. We hadden in dit artikel de bestuurder uitgenodigd om te komen kijken in het plattelandsgebied wat zich zal aansluiten bij grote stad Alkmaar zonder buitengebied. We hebben de bedreigingen en kansen besproken en de punten zijn meegenomen door de bestuurders. Een interessante en goed moment om ideeen uit te wisselen en kennis te vergroten.

27-3 Hoeveel weken vriest het nog 's nachts????
Het blijft vriezen 's nachts waardoor we niet kunnen planten. Helaas, want de planten zijn klaar om geplant te worden. Ze beloven wel later in het v28-3 oorjaar hogere temperaturen. We zullen zien!

25 en 26 maart 2013 Horecabeurs Alkmaar.
De agrarische ondernemers uit het Land van Leeghwater "de schatten uit het land van Leeghwater" zijn aanwezig op de Horecabeurs Alkmaar om product en gebied te promoten.
Mooie stands met o.a. knolselderij, uien, kool, broccoli, kaas, eieren, varkensvlees, grauwe erwten en knoflook.
Ted en Nicoline hebben ook de Ovaalburgers mee, om te laten proeven.
Op de Leeghwaterdagen bent u allen van harte welkom om ons bedrijf te komen bezoeken

De eerste knolselderijzaadjes zijn gezaaid en de eerste aardappelen zijn uit de cel gehaald om in maart te worden uitgeplant.
Bij de GrowGroup in Naaldwijk worden de knolselderijplantjes gekweekt in trays. Deze worden vanaf maart automatisch geplant met onze plantmachine.
Er staan ook alweer pootaardappelen in de schuur. Deze zijn alvast uit de cel gehaald om af te harden. Zo krijgen ze een sterkere kiem en zal deze niet afbreken bij het planten. Planten wordt ook wel poten genoemd.

SnertEvent2013 26-1 groots succes
Het SnertEvent op 26 januari 2013 was een groot succes. 12 Snertkokers deden mee om de titel van beste Snertkoker van Nederland in de wacht te slepen. Claudia Karels heeft het SnertEvent met haar heerlijke authenthieke snert gewonnen. Zij heeft daarmee de snertbokaal 2013, de oorkonde en een diner voor 2 personen bij het Wapen van Munster en een overnachting bij Het Pakhuys gewonnen. Ilse Koning, Jaap Klaver en Syb Klinkhamer hebben de 2e, 3e en aanmoedigingsprijs gewonnen. Deze prijzen waren mooie kookboeken van Mathijs Vrieze en het Kookgenietschap en lekkere flessen wijn van Wijnhuis Oudorp.
(Prijzen door deze ondernemers beschikbaar gesteld)


Circa 700 bezoekers hebben kunnen proeven, beleven en elkaar ontmoet op deze dag.

- Noord-Hollands kampioenschap Snert koken op locatie
- Streekproductenmarkt / Proef en beleef de producten uit de voortuin van Alkmaar
- Kom een kijkje nemen op ons bedrijf en verwerking van knolselderij en aardappelen
- Ontmoet leuke mensen; burgers, boeren en telers
- Een leuke dag voor jong en oud,
- Educatief en gezellig

10.00 uur start snertkookwedstrijd met verse producten en open dag
13.00 jurering/prijsuitreiking snertkookwedstrijd
14.00 snert kook workshop en proeverij van gerechten met knolselderij en andere Schermer Schatten
17.00 einde streekmarkt en Snert Event
Het gaat weer gebeuren:
Er komt een tweede SNERTEVENT.

Het snertevent wordt gehouden op ZATERDAG 26 JANUARI 2013 van 10 tot 17 UUR op ons bedrijf.

Wie maakt de lekkerste snert ?

NK Snertkoken en 's middag proeverij van diverse gerechten met knolselderij of andere lekkere Schermer producten :

Wat houdt het in:
- NKSnert Koken op locatie.
- Proef en "beleef" de producten uit de Schermer en omgeving
- Kom een kijkje nemen op ons bedrijf en onze verwerking van knolselderij.
- Ontmoet leuke mensen; boeren en telers.
- Promotie van allerlei activiteiten in de Schermer.
- Een leuke dag voor jong en oud.


Wilt u meedoen aan de snert-wedstrijd of zelf komen koken?
Geef u dan op via info@boerted.nl . U krijgt dan bericht of er nog een plekje vrij is.
Koken op locatie met verse producten en met uw geheime ingredient!

AGENDA

10:00uur start snertkookwedstrijd met verse producten en opendag.

13.00uur prijsuitreiking snertkookwedstrijd jurering door Martin van Bourgonje, Dennis Blokdijk, Mathijs Vrieze, Ab Tamis en Willem Kaspers; allen genieters, verwenners en liefhebbers van lekker eten en drinken en bekenden uit de culinaire wereld;

14:00uur Koken met knolselderij en andere producten uit de Schermer; Gemaakt door liefhebbers, geïnteresseerden of deelnemers van de snertkookwedstrijd

15:00uur einde werkzaamheden in de wasserij
16:00uur Einde proeverij; “Meet and Greet” met BoerEnBorrel
17:00uur einde dag


1 DECEMBER: BIJNA ALLE KNOLSELDERIJ GEOOGST

Op een klein stukje na hebben we alle knolselderij binnen. De vorst wordt verwacht, dus dat is erg prettig. Door het slechte weer de afgelopen tijd is het wederom moeilijk geweest om alles uit de grond te krijgen. Laat de vorst maar komen.NOVEMBER 2012
We hebben de nieuwe machine met nieuwe verpakking voor export in gebruik genomen. Mooiere uitstraling voor de klant en meer capaciteit.
Netzakken met Nederlands kwaliteitsproduct, waar we supertrots op zijn.


29 SEPTEMBER 2012 TED EN NICOLINE MET KNOLSELDERIJ OP DE GREENSPARADE

Samen met een groep enthousiaste telers van the Greenery hebben we onze passie voor onze producten mogen delen met circa 3000 bezoekers van de Greensparade in Barendrecht. Het evenement was gericht op groente en fruit, gezond eten en duurzaamheid.


11 SEPTEMBER 2012
Wat een heerlijk gevoel.... de pootaardappelen zijn eruit. Alles in kisten. Erg prettig dat deze allemaal weer vol staan.

ZONDAG 2 SEPTEMBER LAATSTE LEEGHWATERDAG.
De laatste open dag van dit seizoen is een feit. Er was veel te doen in de omgeving, maar gelukkig hebben we nog een redelijke grote groep bezoekers ons bedrijf kunnen laten zien en hebben we ze laten proeven van onze knolselderijsalade en roerbakgerecht.30 AUGUSTUS 2012
Ondanks de zware regenbuien in augustus is het ons gelukt om het grootste deel van ons pootgoed binnen te krijgen. Nog 17 hectare te gaan.
30 JULI 2012

Mathijs Vrieze kwam deze dag opnames maken voor zijn nieuwe boek. Wat is er dan mooier dan een prachtig knolselderijveld. Mathijs en Ted hebben hun passie voor knolselderij aan elkaar kunnen uiten. Wat een leuke gast! En... Dutchlook/Saskia bedankt voor de leuke foto's


9 JULI 2012
We zijn weer begonnen met het oogsten van de nieuwe knolselderij. De kwaliteit is goed. Standaard gewassen in verpakking naar keuze en ook knolselderij met loof is leverbaar.
TEELT 2012, NAAST GANGBAAR OOK BIOLOGISCHE KNOLSELDERIJ EN AARDAPPELEN
Na twee jaar rust met luzerne zijn totaal 2 percelen omgeschakeld om biologisch te gaan telen. Naast onze gangbare teelt kunnen we nu ook een stuk markt bedienen welke graag biologisch geteeld product in het schap wil hebben liggen. Zowel biologische aardappelen als biologische knolselderij.
WEEK VAN 18 TOT EN MET 26 JUNI:
KNOLSELDERIJWEEK OP DE FLORIADE
Op de Floriade wordt deze week de knolselderij gepromoot door diverse telers van de knolselderijtelersvereniging. Op 18 en 19 juni staan Nicoline en Ted Vaalburg hun passie voor knolselderij te delen met de bezoekers van het Huis van de Smaak. Naast de komkommers, champignons, paprika's en tomaten, kan er door de bezoekers knolselderij worden geproefd, op diverse manieren klaargemaakt. Zij krijgen meteen tips en ideeen mee naar huis met heerlijke zomergerechten.


Ted Vaalburg met Kees Vrolijk op 19 juni30-5 ALLE AARDAPPELEN ZIJN GEPOOT EN KNOLSELDERIJ GEPLANT
Dit voorjaar was redelijk droog. Af en toe zorgde een regenbui ervoor, dat we enkele dagen niet konden planten of poten, maar uiteindelijk zit toch alles er weer in. De aardappelen zie je groeien. Het vliegt de grond uit. Nu dus een drukke tijd met het selecteren in de pootaardappelen (zorgen dat er geen zieke planten tussen groeien) en het doek moet van de eerstgeplante knolselderij. Ondertussen wordt ook nog volop oogst van 2011 geleverd. De eerste knolselderij zal begin juli klaar zijn voor levering.
We zijn weer trots op ons team medewerkers.


Vincent en Wouter hebben alle knolselderij geplant. Bedankt mannen.NICOLINE NAAR OEGANDA 22 TM 29 APRIL.
Terwijl onze mannen druk bezig zijn om alle aardappelen en knolselderijplanten de grond in de krijgen, vertrek ik zondag 22 april naar Afrika. Met 3 agrarische vrouwen heb ik (Nicoline) projecten bezocht van ActionAid in Oeganda. Vier andere agrarische vrouwen gingen een week eerder naar Malawi. De Afrikaanse boerin zorgt voor al het landwerk en de teelt en daarmee voor de voedselvoorziening van haar gezin en omgeving. Echter hebben zij geen rechten om land in eigendom te hebben of om zaden of plantgoed te kopen. ActionAid zet projecten op om de vrouwen te ontwikkelen, ze te leren lezen en schrijven. Door bijeenkomsten te organiseren, waar de vrouwen leren zich, samen met andere vrouwen, sterk kunnen maken om deze rechten te krijgen. In een land waar Aids volksziekte nummer 1 is, is het belangrijk om deze vrouwen zekerheid te verschaffen. Bij het wegvallen van hun echtgenoot kunnen ze dan evengoed een bestaan opbouwen. Zij kunnen dan voor hun kinderen voedsel blijven verbouwen en geld verdienen om hun kinderen een goede toekomst te geven en naar school te kunnen laten gaan.

19 april: rondleiding dames uit Graft-de Rijp

LEEGHWATERDAGEN 2012
Ted en Nicoline Vaalburg doen dit jaar ook weer mee aan de Leeghwaterdag op de eerste zondag van april tm sept. 1 april was de opening van het seizoen in Oterleek. Om 11 uur ontvangst bij Brasserie Bianca's, met koffie en heerlijke appeltaart. Bij Korenmolen de Otter aan de overzijde van het water was de officiele opening. Daarna zijn we naar wijngaard Zwirs gegaan om daar de ochtend af te sluiten. Om 13 uur openden alle deelnemers van de leeghwaterdag hun deuren. De andere leeghwaterdagen is dat al om 10 uur. Voor meer info en eventueel afwijkende tijden kunt u kijken op www.leeghwaterdag.nl

29 MAART RONDLEIDING BEEMSTER DAMES
Op 29 maart hebben we een rondleiding kunnen geven aan 19 geinteresseerde dames uit de Beemster. Onder het genot van een kop koffie met knolselderij-cake kregen ze een presentatie van het bedrijf en de Schermer. De reacties waren erg leuk en allen waren zeer geinteresseerd.

23 MAART RONDLEIDING AGRITEAM
Ondernemers uit het agrarische vak, maar dan een heel andere tak, waren vrijdag 23 maart van harte welkom op ons bedrijf. Na een soepje met presentatie kregen ze een rondleiding over het bedrijf.

BEP VAN DER BURG AFGEVAARDIGDE VAN ONS SNERT-EVENT BIJ WK SNERT KOKEN IN GRONINGEN.
Bep van der Burg, onze bijna-nummer 1 van onze snertkook-helden van 28 januari jl., is de strijd aangegaan bij het WK snert koken in Groningen. Op 17 februari a.s. nam zij deel aan de snertkook wedstrijd georganiseerd bij het Noorderpoort-college in Groningen en heeft zij naast het snert-koken ook het mooie en gezonde product knolselderij gepromoot. Bep, hartelijk bedankt.


SCHERMER SNERTEVENT BIJ BOER TED EN NICOLINE 28-1 ENORM SUCCES.
Het 1e snert-event georganiseerd op ons knolselderijbedrijf in Zuidschermer is een enorm succes geworden. 14 deelnemers deden mee aan de snert-kookwedstrijd op locatie. Na een wat moeizame start werd er volop gekookt en bereikte de snertgeuren de hele schuur. Burgemeester Sipkes, ter Heegde, Bruinooge, Moeijes en wethouder Klukhuhn hadden de zware taak om de gemaakte snert te jureren op smaak, vulling, presentatie en originaliteit.
Bob Leek ging met zijn "fusion" - snert bij dit 1e snert-event bij Vaalburg met de eeuwige roem, een prachtige snert-bokaal, een certificaat en een mooi boeket van Streekrozen naar huis. Hij mag ons snert-event vertegenwoordigen bij het WK-snertkoken in Winsum op 17 februari a.s.

De uitslag van de wedstrijd op locatie is:
1. Bob Leek 156 punten voor het recept zie kopje recepten
2. Bep v.d. Burg 146 punten
3. gedeelde plaats met 144 punten
- Bart Rotteveel
- Syb Klinkhamer
4. Ella Brouwer en haar zus Willy Groen 140 punten
5. Vera Zwemmer / Ruiter 139 punten

Na de uitreiking kwam de 2e categorie aan de orde: de thuiskokers.
Deze categorie heeft de snert thuis bereid. Ter plekke werd de snert verwarmd.
De snert werd door de jury bestaande uit Joost Vaalburg, Kitty Molenaar en de winnaar Bob Leek geproefd en bekeken. De criteria waren smaak, kleur en nostalgie.
De uitslag was dicht bij elkaar. De eerste drie kwamen qua puntenaantal op een gelijke plek. De originaliteit heeft de doorslag gegeven en zorgde ervoor dat Mary de Nijs met haar garnering van gefrituurde knolselderij de eerste prijs in ontvangst mocht nemen.
Marijke Besseling en Jan Scholtus kwamen hiermee op een gedeelde 2e plaats.

Het was een gezellige dag met veel bezoekers en een gemoedelijke sfeer. De bezoekers konden naast het proeven en ruiken van de heerlijke snert een kijkje nemen bij de wasserij van knolselderij die in werking was. Voor de schuur waren diverse machine's en tractoren opgesteld. Tijdens het event werden de schatten uit de Schermer gepromoot; waaronder spruiten, grauwe erwten, uien, kool, aardappelen, geitenkaas en rozen.

We willen via deze weg iedereen bedanken die meegeholpen heeft om deze dag tot een succes te maken. Met name Keuken en Co en de demo slager bedankt voor jullie hulp en Beemsterlant's varken, hartelijk bedankt voor de sponsoring van het vlees. Dit snert-event is, zoals velen kenbaar maakten, zeker voor herhaling vatbaar.


ZATERDAG 28 JANUARI 2012 TUSSEN 10 EN 17 UUR.
SCHERMER SNERTEVENT BIJ VAALBURG MET SCHATTEN UIT DE SCHERMER

Op zaterdag 28 januari wordt bij Vaalburg in Zuidschermer op het bedrijf het SNERTEVENT van de Schermer georganiseerd. Tijdens deze open dag, kunt u komen proeven van de Schermer. Er wordt een snertkookwedstrijd gehouden, deels met producten uit de omgeving. U kunt kijken hoe de deelnemers te werk gaan en zo ook leren hoe je snert kunt maken, zodat u volgend jaar ook wellicht kunt meedoen. De kookwedstrijd begint om 10 uur. Naast eeuwige roem, ontvangt de winnaar de snertevent wisselbokaal en de winnaar mag ook meedingen bij het WK Snert koken in Winsum op 17 februari a.s.

Burgemeester Bruinooge (Alkmaar), ter Heegde (Heerhugowaard) , Sipkes (Koggenland), en wethouder Klukhuhn van de GraftdeRijp, zullen samen met onze eigen burgemeester de heer Moeijes de zware taak van jureren op zich nemen. De prijs voor de beste snert zal rond 13.30 uur worden uitgereikt. Een van deze burgemeesters zal op termijn onze nieuwe burgemeester worden, aangezien onze gemeente op zoek is naar de beste fusie kandidaaat.

Deze dag wordt samen met andere telers en producenten de lekkere producten (de Schatten uit de Schermer) gepromoot.
Naast snert zullen ook diverse andere gerechten worden klaargemaakt.

Kom proeven en beleef en geniet van een gezellige en leerzame dag bij ons op het bedrijf

Er zijn diverse activiteiten voor jong en oud.

Deelnemers voor de snertwedstrijd kunnen zich aanmelden in ons gastenboek of via de email info@boerted.nl

NIEUW: We hebben nu ook een snertkookwedstrijd voor thuiskokers. U kunt u pan soep om 13 uur inleveren en deze zal 's middags tussen 14 en 15 uur worden bejureerd. U kunt uzelf hiervoor telefonisch of via het gastenboek aanmelden.


WAT KUNT U DUS OP DEZE DAG VERWACHTEN:

- snertkook wedstrijd op locatie
- lekkere producten uit de Schermer (de Schermer Schatten)
- stands met activiteiten en bedrijvigheid in de Schermer.
- kookdemonstraties
- draai zelf je worst.... bij de demo-slager
- presentaties op scherm van agrarische activiteiten
- landbouwtractoren - machines
- diverse activiteiten, ook voor kinderen ...
en snert...snert...snert...en snert.

Maar... ook als je niet van snert houdt, is het een leuke en leerzame dag.

DIT JAAR LEEGHWATERDAG/OPEN DAG OP DE 1E ZONDAG VAN APRIL TM SEPTEMBER
1 APRIL - 6 MEI - 3 JUNI - 1 JULI - 5 AUGUSTUS - 2 SEPTEMBER 2012
WWW.LEEGHWATERDAG.NL


ZATERDAG 17 en ZONDAG 18 DECEMBER 2011
Boer Ted Vaalburg aanwezig op kerstmarkt bij de Landmarkt in Amsterdam.
In het weekend van 17 en 18 december werd bij de Landmarkt een gezellige kersmarkt gehouden. Veel enthousiaste bezoekers kwamen langs bij boer Ted in een van de kraampjes www.landmarkt.nl

DINSDAG 13 DECEMBER 2011
Leuk artikel van deze keer boerin Nicoline Vaalburg in de boerderij.
http://twitpic.com/7t66mk

23 NOVEMBER 2011
Hoera alle gewassen zijn geoogst. Wat geeft dat weer een rustig gevoel.


18-24 NOVEMBER MARGRIET WINTERFAIR

Ook dit jaar werd op de stand van The Greenery op de Margriet Winterfair de knolselderij gepromoot. Nicoline liet vele bezoekers proeven en er werd enthousiast gereageerd over de mogelijkheden van knolselderij.
een impressie van de fair:
http://www.youtube.com/watch?v=UWLZpwcsOw8&hd=1


9 NOVEMBER 2011
Verkeersles op school met tractor en kipper en vrachtwagen.

Op woensdagochtend liet Ted samen met Roelofsen Verhuur de kinderen van de Michaelschool in Zuidschermer zien wat de gevaren zijn als je te dicht bij een tractor gaat fietsen of lopen. Houd afstand en zorg ervoor dat je gezien wordt, was de les die de kinderen meekregen.
1 NOVEMBER 2011: TED VAALBURG OP TROTSE TUINDERS KALENDER 2012

Op 1 november was het zover; de eerste trotse tuinders kalender werd overhandigd op de Horti Fair aan Agnes van Ardenne, voorzitter van Productschap Tuinbouw. Alle genomineerde tuinders, waarvan Ted de enige vollegrondsteler, werden bekendbemaakt.
Allen zijn als superhelden van de tuinbouw weergegeven en Ted staat als superheld Willem Tell afgebeeld.
http://www.trotsetuinder.nl
KNOLSELDERIJ IN HET VEGETARISCH GERECHT 2011
"Krokant gebakken knolselderij met kaas en noten'" staat in het vegetarisch gerecht, wat op 29 september door Jonnie Boer is uitgeroepen tot het vegetarische gerecht van 2011.

DE LAATSTE AARDAPPELEN ZIJN BINNEN
Vrijdag 16 september zijn de laatste aardappelen geoogst. Wederom hebben we te maken met een nat najaar, net als vorig jaar. We zijn dan ook erg blij dat alle aardappelen binnen zijn, wederom dankzij onze toppers van medewerkers.

1E ZONDAG VAN DE MAAND OPEN DAG
4 SEPTEMBER 2011WAS DE LAATSTE LEEGHWATERDAG ww.leeghwaterdag.nl
Dit jaar heette Vaalburg vof u van harte welkom op hun bedrijf in de Schermer / Land van Leeghwater, op de eerste zondag van de maanden april tot en met september 2011. Ted en Nicoline deelden op deze dagen hun passie voor hun bedrijf en hun producten. Volgend jaar zullen zij wederom deelnemen aan de leeghwaterdag. Kunt u hier niet op wachten, neem dan even contact op voor een rondleiding of presentatie met proeverij. 0725044212 / 0610582246
voor info over de leeghwaterdag zie www.leeghwaterdag.nl

24 augustus 2011
AARDAPPELOOGST GROTENDEELS IN DE SCHUUR ONDANKS REGEN
Tussen alle regenbuien door, lukt het ons toch om al heel wat aardappelen in de schuur te krijgen. We hebben al circa 70 hectare binnen en dat geeft ons een rustig gevoel. Vorig jaar zat dit deel nog in de grond op 1 oktober omdat het zo nat was.

5 Juli 2011
Superkwaliteit en mooie maat voor eerste nieuwe knolselderij seizoen 2011.

De omstandigheden in het voorjaar hebben er voor gezorgd dat we alweer nieuwe oogst knolselderij hebben. De maat ziet er goed uit. Bij de open dag konden de mensen al een voorproefje nemen van de nieuwe oogst. Voor bestellingen van knolselderij: neem dan contact op metGerard Breed
TEL:    0228-565500
Gsm:    06- 20 131 682
Email:   g.breed@thegreenery.com

4 juli 2011
De aardappelen staan mooi in bloei. Het gewas staat tot je heupen. De eerste aardappelen zijn al van hun loof ontdaan (met een looftrekker) zodat ze niet verder groeien. Ze hebben hun ideale gewicht dan bereikt. In week 28 (va 11-7) zullen de eerste aardappelen gerooid worden.3 juli open dag / 4e leeghwaterdag
De bezoekers waren weer enthousiast op zondag 3 juli. We hebben een hele leuke dag gehad.

14.5.2011 PLANTJES ZITTEN ER BIJNA IN;
Er wordt volop beregend in de Schermer. Ook bij Vaalburg wordt direct na het planten beregend om de knolselderijplantjes een eerste groeispurt mee te geven. Het zorgt voor een hoop extra werk, maar het geeft betere planten en daar gaat het om.

ZONDAG 1 MEI, 2E LEEGHWATERDAG
Drukte van belang in de Schermer op zondag 1 mei. De tweede Leeghwaterdag werd gehouden maar ook de Schermer Omloop was georganiseerd. Deze fietstocht zorgde voor wat wegversperringen, maar evengoed was het ene hele leuke dag met circa 50- 60 bezoekers.
Zelfs uit Belgie kwamen ze speciaal naar de Schermer om ons bedrijf te bezoeken, wat we erg leuk vonden.
Extra deelnemer op 1 mei was Kwekerij de Rozenburg, Stompetoren.

(volgende open dag 5 juni)


BAUER TED / BOER TED / FARMER TED OP DE FRUITLOGISTICA BEURS BIJ JH WAGENAAR EN JAGER IN DE STAND. HAL 3.2 STAND A- 01
Van 9 tot en met 11 februari was Ted weer aanwezig in de stand van JH Wagenaar om ons product te promoten. Het is een leuke ervaring om onze passie voor ons product te delen met onze (potentiele) afnemers


BEZOEK COMMISSARIS VAN DE KONINGIN, DE HEER REMKES IN DE SCHERMER EN BIJ VAALBURG VOF:

De heer Remkes, de heer Wortelboer en mevrouw Willemsen van de provincie Noord-Holland deden op 2 februari 2011 een kennismakingstoer door de Schermer, waar zij ook ons bedrijf aan deden. Na een beknopte presentatie, werden zij door het bedrijf geleid. Samen met de delegatie van de gemeente Schermer reageerden zij enthousiast op ons mooie bedrijf.


OOK KNOLSELDERIJ VAN BOER TED VOOR BABY FERRON:


Ferron was erg in zijn sas toen Ted hem op kwam zoeken met zo'n fantastische cadeau . Hij zal er heerlijk van gaan smullen, zegt zijn moeder Marjon. Dus zelfs baby Ferron wordt blij van Ted's knolselderij.


(of kijkt ie toch niet zo vrolijk?)
TED ALS FORUMLID BIJ LTO DAG IN DE WAERDSE TEMPEL
OP 9 DECEMBER 2010


Met DUURZAAMHEID als thema, is op donderdag 9 december 2010 de Dag van LTO Noord gehouden in Heerhugowaard. 600 bezoekers bezochten deze dag. Met het subthema grond, was Ted vertegenwoordigd als duurzame teler in het forum. Bernard Schuijt, Cornel van Schagen en Dick Pater vertegenwoordigen wind, zon en water. Verder hebben oa Cees Veerman en Jaap Bond hun bijdrage geleverd. Het optreden van Sara Kroos aan het einde van de dag was echt hilarisch.24 NOVEMBER 2010: ALLE KNOLSELDERIJ GEOOGST VOOR DE VORST

De knolselderij is gelukkig weer van het land. Het product kan slecht tegen de vorst en met de weersverwachtingen van de aankomende tijd, is het teveel graden onder nul, om zonder schade te oogsten. Met drie rooiers tegelijk hebben de mannen weer van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, alles gegeven om dit voor elkaar te krijgen. Helemaal top!

BEZOEKERS VERRAST DOOR SMAAK KNOLSELDERIJ OP DE MARGRIET WINTERFAIR IN UTRECHT (19 TOT EN MET 25 OKTOBER


Tijdens de Margriet Winterfair zullen Ted en Nicoline aanwezig zijn op de Greenery-stand om iedereen met hun knolselderijvirus te besmetten. De reactie van de bezoekers zijn ontzettend positief en de sfeer is ook erg goed op de fair.
Kijk voor een impressie op de groente en fruit actueel:
http://www.gfactueel.nl/Home/FILM-Margriet-Winterfair.htm


21 OKTOBER 2010

Nicoline en Ted Vaalburg Bio-Ondernemers van de Maand oktober 2010

Ted en Nicoline Vaalburg kunnen zich met recht specialisten in de knolselderijteelt noemen. In Zuidschermer, op 4.5 meter onder de zeespiegel, verbouwen zij op 100 hectare dit, in Nederland wat hen betreft, nog veel te weinig gewaardeerde gewas. Sinds een half jaar hebben zij twee percelen in omschakeling naar biologisch. Reden voor noordhollandsegrond om Nicoline en Ted Vaalburg in het zonnetje te zetten als ‘Bio-Ondernemers van de Maand’ oktober 2010.
zie link:

http://www.noordhollandsegrond.nl/index.php?id=12&t=9&l=118 OKTOBER 2010:
De aardappelen zijn er uit. Wat een rust. Dankzij onze toppers van medewerkers is het gelukt om voor, wederom, een regenbui alle pootaardappelen in de schuur te krijgen.
Tijmen en Natasja zijn de vaste fans, als er geoogst wordt.


PUBLICATIES IN DIVERSE VAKBLADEN;
KLIK OP DE LINKS OM TE LEZEN OF KIJKEN

31-5-2010 VAKBLAD: BOERDERIJ

http://www.boerderij.nl/10101254/Akkerbouw/foto-akkerbouw/Een-hectare-knolselderij-per-uur-planten.htm


KNOLSELDERIJ PLANTEN : GROENTE EN FRUIT

Op het bedrijf wordt weer hard gewerkt om het areaal knolselderij te planten.
Met behulp van de zelfgebouwde knolselderijplanter en RTK/GPS kan dit door 2 personen gedaan worden. zie filmpje en foto's
http://www.gfactueel.nl/FotoFilm/FOTO-Knolselderij-Vaalburg.htm

http://www.gfactueel.nl/FotoFilm/FILM-Hoogstaand-knolselderij-planten.htm

en artikel

http://archief.degroentenenfruit.nl/groentenenfruit/2010/05/18/nummer-20/Teds-knolselderij-kan-overal-bij.htm

LEEGHWATERDAGEN IN DE SCHERMER

Akkerbouwbedrijf Vaalburg heet u van harte welkom op hun bedrijf op de 1e zondag van de maanden april tm september. Ook in 2011 doen het bedrijf hier weer aan mee.

www.leeghwaterdag.webs.com

BAUER TED OP DE FRUITLOGISTICA Februari 2010

Op de FRUITLOGISTICA heeft Ted in Berlijn van 3 tot en met 5 februari de natuurlijk geteelde knolselderij gepromoot onder de naam BAUER TED / BOER TED / FARMER TED.
In de stand van JH Wagenaar en Jager waren de reacties overweldigend en kon een ieder zich vinden in de natuurlijke manier van telen.
http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=55464


VERSLAG BEZOEK CTF U.K. / TASMANIE / N.O.P. JUNI 2009


VAALBURG VOF - BOER TEDWelkom op de website van Vaalburg vof / Boer Ted

Op het bedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg wordt in de Schermer knolselderij, aardappelen, pompoenen en uien geteeld. De Schermer ligt in de gemeente Alkmaar, midden in Noord-Holland en ligt zo'n 4 meter onder zeeniveau. Er wordt ook graszaad en grasklaver geteeld of we ruilen met veehouders in de omgeving om het land rust te geven.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen, wassen en verpakken van knolselderij. We leveren de gewassen knolselderij jaarrond voor de vers markt (o.a. supermarkten en groothandels)

Wij, Ted en Nicoline zijn gek van knolselderij. Bij het kopje recepten staan enkele favoriete recepten vermeld. Daarnaast hebben we ook een overheerlijke burger met knolselderij laten maken, de "OVaalburger", super lekker en ook nog vegetarisch. Voor meer info: Zie voor meer info bovenaan bij OVaalburger.

We telen onze producten op een duurzame manier en zorgen dat de bodem in topconditie is. Deels telen we ook gecertificeerd biologisch: biologische knolselderij, biologische aardappelen en biologische pompoenen. Biologisch telen zorgt voor meer werk maar heeft ook een groter risico, waardoor het vaak een duurder product is om te telen.

Een kort filmpje: Ted in het knolselderijveld i.s.m. het Westfriesgasthuis.   https://www.youtube.com/watch?v=PSiRA5wPBfY  

========================

www.facebook.nl/boer tedVOLG BOER TED OOK OP FACEBOOK OF INSTAGRAM

zet in uw agenda :

zaterdag 30 januari 2021 de 10e editie van ons Snert Event. U bent van harte welkom van 10:00-16:00 uur.

Bel voor info Nicoline (0610582246) of stuur een mail naar snertevent@boerted.nl