DE TEELT


Planten

Voordat de knolselderij geplant gaat worden, gaan wij eerst met een kopeg of een overtopfrees over het land. Dit maakt de bovenste laag van de grond fijn en zo ontstaat er een mooi plantbed. (Een bed is een stuk grond tussen de rijpaden waar de plantjes worden geplant).
Om te zorgen dat alle bedden recht en naast elkaar lopen, gebruiken wij GPS op de tractor.

De plantjes die bij ons aankomen zijn al opgekweekt in de kas. De zaadjes worden in witte trays gezaaid en gekweekt door Plantise uit Naaldwijk. Na 6 weken worden de plantjes vervoerd naar ons bedrijf.

1 plantje in hand Plantjesrek

De plantmachine is in eigen huis ontworpen en gemaakt. Het betreft een 6 rijïge machine met Agriplant robots. De plantmachine hebben we ontworpen met als doel manuur uit te sparen en capaciteit te vergroten. De machine kan de rekken zelf legen en verplanten. Hierdoor kunnen we, met slechts 2 man op de machine, maarliefst 6 rijen tegelijk kunnen planten.

Planten op zand

Zbigniew, Witaly en Klaudia zorgden ervoor dat dit jaar alle plantjes de grond in kwamen. Hier startten ze mee in maart en begin juni waren de laatste plantjes geplant.

Circa 65000 plantjes worden op een hectare geplant met een plantafstand van 50 cm.

Nadat de knolselderijplantjes gezet zijn, geven we deze jonge planten een boost door hen te beregenen in de eerste periode van de teelt. Als er verder in de teelt droogte voorkomt wordt er ook later in de teelt beregend.

VERZORGING

Om die biodiversiteit zo gezond mogelijk te houden, hebben wij aan de rand van diverse percelen een bloemenrand gezaaid. Deze bloemen lokken insecten die de vijanden in de teelt van de knolselderij verjagen en het ziet er ook nog eens erg fraai uit.


Tijdens de teelt komt er ook veel verzorging aan het land te pas. De Robovator, een machine achter de tractor, kan met camera's onkruid tussen de knolselderijplantjes zien en met geautomatiseerde schoffels dit onkruid weghalen.

Robovator achter de Valtra

Omdat de Robovator niet alles kan onderscheiden van de knol of bij de lastige plekken kan komen, hebben wij ook elke zomer een grote groep jeugd die de rest van dit onkruid tussen de knollen weghaalt.

Hakploeg

Naast onkruid weghalen verwennen we onze plantjes ook door de akker te bemesten. Hierdoor kan de groei zich bevorderen en komt er meer voeding in de grond.

Breedstrooier

Ook spuiten we gewasbeschermingsmiddelen en of plantversterkers om de knolselderijplantjes te beschermen tegen ziektes en plagen met als doel het gezondste gewas te realiseren. Dit houdt dat we ook met natuurlijke middelen spuiten.

Oogst

We streven naar knolselderij van een kilo. Dit is de ideale maat voor de versmarkt in Nederland, zoals winkels. Echter prefereren klanten uit elk land weer andere maten, zo vindt iedere knol zijn bestemming. Ook de knolselderij die niet aan de schoonheidseisen van de versmarkt voldoet, vindt zijn plekje in de industrie, voor bijvoorbeeld salade, soep en ook in onze burger. Zo gaan we verspilling tegen.



We starten met oogsten van de nieuwe knolselderij in augustus. Deze lichting is in maart geplant en afgedekt met doek om de planten te beschermen tegen de vorst. In het begin oogsten we de knolselderij alleen op basis van orders. Vanaf eind oktober zetten we pas knolselderij op voorraad. Omdat knolselderij niet tegen de vorst kan, moeten we wel zorgen dat alles er voor de vorst uit is. Het ene jaar is dat in november en het andere jaar pas in februari.


Wij proberen de knolselderij op een manier te oogsten, zodat deze zo min mogelijk beschadigd.

VERWERKING

We leveren het hele jaar rond knolselderij. Van augustus tot december vers van het land en van januari tot en met juli vanuit de koelcel.


De knolselderij wordt in diverse verpakkingen geleverd. Dit doen wij naar wens van de klant. Deze verschillende pallets verpakkingen worden allemaal automatisch gevuld door onze afbak- en afzakmachine. Onze medewerkers zorgen voor de laatste controle, voordat de knolselderij wordt verpakt en verzonden.

Deze pallets met zakken worden binnen de pallet gestapeld, waardoor het makkelijk te laden is. De pallets worden met de vrachtauto door de klanten vervoerd in het binnenland of naar het buitenland, waar de knolselderij zijn eindbestemming vindt en bij jullie op het bord belandt.